Kulinaria

Przedstawiamy przepisy naszych klubowiczów

Jałowcówka

15g suszonych owoców jałowca

1 łyzeczka (5g) cukru

1 l wodki

Wszystkie składniki połączyć razem, co kilka dni mieszać , Po 4 tygodniach przefiltrować i odstawić najlepiej min. na 3 miesiące.

CHLEB ZIARNISTY – porcja na 2 foremki wąskie


1kg mąki pszennej
1,5 szklanki otrąb żytnich
1,5 szklanki otrąb pszennych
1 szklanka ziarenek dyni
1 szklanka ziarenek słonecznika
1 szklanka siemienia lnianego
1,5 litra przegotowanej, letniej wody
4 płaskie łyżeczki soli

Wszystkie suche składniki wsypać do miski i wymieszać na sucho – dokładnie.
Dodać wodę i zaczyn ze słoiczka. Dokładnie wymieszać łyżką. Odłożyć 3-4 łyżki z masy chlebowej do słoiczka- przechowywać w lodówce.
Ciasto wyłożyć do foremek wysmarowanych masłem i zostawić na 8-10 godzin w ciepłym miejscu przykryte ściereczką.
Nagrzać piekarnik do temp. 150° C. Posmarować chlebki wodą. Piec bez termoobiegu 15 minut, nastepnie podwyższyć temperaturę do 180° C i piec jeszcze godzinę.
Po upieczeniu wyjąć chlebki z piekarnika i spryskać wodą. Po 10 min wyjąć z blaszek.

Smacznego !

 

 

 

 

 

 

 

Nalewka z jarzębiny

1,8 kg jarzębiny oczyszczonej z szypułek i przemrożonej w zamrażalniku minimum  4-6 dni wrzucić do słoja 5l i zalać 3,5 l wódki 40%. Po 4 tygodniach zlać nastaw a pozostałe owoce zalać 1 l wodki 40%. Po 4 tygodniach zlać nastaw połączyć ze zlanym wcześniej i przecedzić. Dodać cukier 0,2 kg na 1l nalewki. (tj 0,85 kg na 4,2 l).

Nalewka z mirabelki

5 kg mirabelki (po odpestkowaniu 4 kg)
1,5kg cukru
2 l. wódki 45%
Mirabelki rozgnieść z cukrem i po 1-2 dniach zalać alkoholem. Po 4 tygodniach zlać. Pozostałość zalać 0,75l wodki 40%. Po 4 tyg. Zlać i połączyć z wcześniej odlanym nastawem  (razem ok.5l.) i przeczedzic.

Nalewka pigwa-galaretka

3 kg pigwy pokrojonej i odpestkowanej zalać w garnku 2 l. wody i zagotować 20 min. Odcedzić-przetrzeć sok ok. 3 l i dodać 2kg cukru. Po rozpuszczeniu cukru i ostudzeniu dodać 1 l. spirytusu. Zamieszać (robi się galaretka ok.5 l.)